Programme Workshop Constraints on Spelling Changes

Thursday, October 5th 2006

8.45 Welcome coffee/tea/registration (55 euro, includes dinner and lunches, 175 euro includes also the WLL journal)

Spelling Reform

9.15	Beatrice Primus	Constraints on orthographic changes: the typological and
	University of Cologne	historical variation of punctuation systems.
9.45	Jon Herring	A case study of French and recent recommendations for
	University of Brighton	orthographic reform.
10.15	Frauke Hellwig	The spelling of the voiceless alveolar fricative in German.
	MPI & FC Donders Centre	

10.45 coffee/tea/registration (30 mins.)

Insights gained from errors

1115151115	is functifient errors	
11.15	Guido Nottbusch	Implications of orthographic and non-orthographic typing
	University of Bielefeld	errors on a model of spelling processes in writing.
11.45	Mirjam Ernestus	The role of morphology in spelling behavior.
	MPI & RU Nijmegen	
12.15	Dominiek Sandra	Error detection in reading homophonous verb forms: frequency
	University of Antwerp	dominance once more

12.45 lunch (75 mins.)

Keynote Lecture

==-y			
	14.00	Sieb Nooteboom	Alphabetics: From phonemes to letters or from letters to
		University of Utrecht	phonemes?

15.00 coffee/tea (15 mins.)

Autonomy of spelling systems (or not)

15.15	Anja Voeste	Traveling through the lexicon. Self-organized spelling changes.
	Universität Augsburg	
15.45	Carel Jansen, Monique van den	Afrikaans or Dutch? The influence of spelling conventions on
	Broek, Rob Schreuder & Anneke	perceived plurality in compounds.
	Neijt, RU Nijmegen	

16.15 coffee/tea (15 mins.)

The phonology-orthography interface

 zne pronotogy ormography merjace		
16.30	Pramod Pandey	Phonology-orthography interface in Devnagari script for Hindi.
	Jawaharlal Nehru Univ.	
17.00	Anneke Neijt, Johan De Schryver,	The abstractness debate in alphabetic writing <t> and <d> in</d></t>
	Monique van den Broek & Rob	word medial position in Dutch.
	Schreuder, RU Nijmegen	
17.30	Business meeting	

19.00 Dinner at Humphreys (Waalkade/Hoek Grotestraat tel.024-3602880)

Friday, October 6th 2006

8.45 Welcome coffee/tea

Computational models

9.15	Mykhaylo Kopytonenko, Heikki Lyytinen & Tommi Kärkkäinen University of Jyväskylä	Comparison of phonological representations for the graphemeto-phoneme mapping.
9.45	Lynne Cahill, Jon Herring &	PolyOrth: adding orthography to a multilingual phonological
	Carole Tiberius	lexicon.
	University of Sussex	

10.15 coffee/tea (15 mins.)

Literacy acquisition

	1	
10.30	Cécile Kuijpers & Wim van Bon	Stability of children's spelling.
	RU Nijmegen	
11.00	Helen Breadmore, Andrew Olson	A role for morphology in the literacy acquisition of deaf
	& Andrea Krott	children.
	University of Birmingham	

11.30 coffee/tea (15 mins.)

ICT effects

11.45	Paula López-Rúa	SMS language: a threat to conventional spelling?
	Dept. of Spanish, Modern and	
	Latin Philology	
	Palma de Majorca	
12.15	Eliane Segers & Ludo Verhoeven	The use of the spelling checker in education.
	RU Nijmegen	

12.45 lunch (75 mins.)

Influences of spelling on writing, reform and reading

	cs of speung on wrung, rejoin una	
14.00	Ulrich Mehlem	Constraints on word boundaries and spelling in spontaneous
	University of Osnabrueck	writing of prepositional phrases in Tarifit Berber (Morocco and
		Germany).
14.30	Antal van den Bosch & Martin	Driving spelling changes by spelling errors.
	Reynaert	
	Tilburg University	
15.00	Ludo Verhoeven, Rob Schreuder	Orthographic regularity effects in reading morphologically
	& Elles ter Brake	complex words: the case of Dutch plurals.
	RU Nijmegen	-

15.30 coffee/tea (15 mins.)

Closing discussion: Constraints on Spelling Changes

Closing discussion. Constraints on Specific Changes		changes	
	15.45	Martin Neef & Anneke Nunn	Short surveys of the recent reforms of German and Dutch,
			followed by discussion.

16.45 farewell drinks